Ομιλία Προέδρου – Κοπή πίτας 2018

Αγαπητοί Πατριώτες, Αγαπητοί Φίλοι,

Κυρίες και Κύριοι,

Eκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος και του Παγκόσμιου Παναρκαδικού Συμβουλίου, σας καλωσορίζω στη σημερινή μας εκδήλωση.

Η παρουσία σας είναι σημαντική για εμάς, γιατί μας δίνει δύναμη και αισιοδοξία ότι το έτος 2018 θα είναι έτος χαράς και δημιουργίας.

Εύχομαι από καρδιάς να έχουμε όλοι υγεία και μέσα από τη συλλογική προσπάθεια να ξαναβρούμε την αισιοδοξία μας.

Μια εκδήλωση σαν τη σημερινή, πέρα από ευχές, συνοδεύεται πάντα από ένα σύντομο απολογισμό.

Χωρίς να σας κουράσω, θα ήθελα να σταχυολογήσω τα πλέον σημαντικά επιτεύγματα της Ομοσπονδίας μας για τη χρονιά που πέρασε.

Στα πλαίσια του Παγκόσμιου Παναρκαδικού Συμβουλίου προχωρήσαμε δυναμικά στην υλοποίηση των αποφάσεων του 8ου Παγκόσμιου Συνεδρίου.

Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο Νοέμβριο ολοκληρώθηκε από το Πρωτοδικείο Τρίπολης, μετά από προσπάθειες δεκαετιών, η έγκριση του καταστατικoύ του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ – Ένωση Ομοσπονδιών (Π.Π.Σ –Ε.Ο. ), το οποίο αποτελεί την απαραίτητη θεσμική βάση για τη λειτουργία του Παγκόσμιου Συμβουλίου.

Ακολούθως ολοκληρώθηκαν και οι πολυδαίδαλες ενέργειες προς την αρμόδια ΔΥΟ Τριπόλης, για την απόκτηση φορολογικού μητρώου του Συμβουλίου. Με τον τρόπο αυτό, το όνειρο και ο πόθος των απανταχού Αρκάδων επί δεκαετίες, πήρε σάρκα και οστά και μπορούμε επιτέλους να βαδίσουμε συντεταγμένα στη λειτουργία ενός πανίσχυρου ομογενειακού φορέα με παγκόσμια επιρροή.

Η Έδρα του Παγκόσμιου Παναρκαδικού Συμβουλίο είναι και επισήμως η Τρίπολη, σε γραφείο του ιστορικού δημαρχείου της Πόλης.

Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά το Δήμαρχο Τρίπολης κ Δημήτρη Παυλή και τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Τρίπολης κ Γιώργο Θεοδωρακόπουλο, καθώς και όλα τα μέλη του Δημοτικού και Τοπικού Συμβουλίου, που με αποφάσεις των Συμβουλίων τους ενέκριναν τα απαιτούμενα για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.

Παράλληλα με τα παραπάνω, βρίσκεται σε εξέλιξη η εφαρμογή μιας διττής επικοινωνιακής στρατηγικής, που στοχεύει αφενός στη διασύνδεση όλων των συλλόγων Αρκάδων στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό με την ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Συμβουλίου που δημιουργήσαμε στο διαδίκτυο και, αφετέρου, στην προβολή των δράσεων του Παγκοσμίου Συμβουλίου σε όλα τα υπόλοιπα φόρα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι πάνω από 100.000 χρήστες του διαδικτύου επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα του Συμβουλίου κατά το έτος 2017.

Επίσης Προωθήσαμε τις αποφάσεις για τη Νέα Γενιά, τον πολιτισμό των Αρκάδων, τη Δημόσια Υγεία και το Παναρκαδικό Νοσοκομείο, τα Κληροδοτήματα των Αρκάδων, το Αρκαδικό χωριό, την προστασία του αρκαδικού περιβάλλοντος.

Το Παγκόσμιο Παναρκαδικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με τη διοίκηση του Γενικού Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης «Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ», συνδιοργάνωσε την τελετή εγκαινίων του «Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου» και του «Βρογχοσκοπικού Εργαστηρίου», που είναι μεγάλη δωρεά στο Νοσοκομείο της Κυρίας Γιαννούλας Γκουντάνη, την οποία και τιμήσαμε.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, που αφορούν στην υλοποίηση των αποφάσεων του 8ου Παγκόσμιου Συνεδρίου, προχωράμε δυναμικά και στη σχεδίαση του επόμενου 9ου Παγκόσμιου Συνεδρίου των Απόδημων Αρκάδων, που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2018 στην Τρίπολη. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, η έναρξη του Συνεδρίου θα γίνει την Κυριακή 29 Ιουλίου 2018, με συμμετοχή εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου αλλά και της διπλωματικής κοινότητας.

Φιλοδοξία μας είναι το Συνέδριο αυτό να μην ακολουθήσει την παραδοσιακή πεπατημένη των προηγούμενων Συνεδρίων, αλλά να αποτελέσει σημείο σταθμό στα δρώμενα της Αρκαδίας.

Στόχος μας είναι να αναδειχθούν όλες οι χρόνιες παθογένεις που ταλανίζουν την Αρκαδία επί δεκαετίες και να ληφθούν όλες εκείνες οι στρατηγικές αποφάσεις που θα καταστήσουν πανίσχυρο το Παγκόσμιο Παναρκαδικό Συμβούλιο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εκπροσώπηση όλων των Αρκάδων ανά την Οικουμένη, ενώ παράλληλα θα καταστήσουν την κορυφαία αυτή συλλογικότητα της Αρκαδίας ως έναν από τους βασικούς διαμορφωτές των δημοσίων πολιτικών που έχει αναγκη η Αρκαδία για την ανάπτυξή της.

Οδικός χάρτης για την υλοποίηση των παραπάνω είναι το συνεκτικό πλαίσιο ολοκληρωμένων πολιτικών δράσεων που παρουσίασε η Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδας τον Μάρτιο του 2016 στην εκδήλωση που οργάνωσε στην Παλαιά Βουλή για την ανάπτυξη της Αρκαδίας.

Αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη ίσως πρόκληση για την ΠΟΕ, γιατί για πρώτη φορά αναδεικνύουμε θέματα που σχετίζονται με θεσμικές στρεβλώσεις του παρελθόντος και η επίλυσή τους προωθείται ήδη μέσα από βαθιές συνεργασίες με κρατικούς φορείς της κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης, αλλά και με άλλες συλλογικότητες. Επιπλέον, φιλόδοξα προγράμματα και σχεδιασμοί, όπως η λειτουργία διεθνούς μεταπτυχιακού προγράμματος υπό το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου που σχετίζεται με τη σύγχρονη ανάπτυξη ορεινών και αγροτικών περιοχών, ήταν στις βασικές μας προτεραιότητες για το 2017 και θα συνεχίσουμε το 2018.

Στο σημείο αυτό θέλω να επαναλάβω ότι προσωπικό μου όραμα δεν είναι απλώς η επιτυχής ολοκλήρωση της θητείας μου ως προέδρου του Παγκόσμιου Παναρκαδικού Συμβουλίου το έτος 2018, αλλά παραδίδοντας τη σκυτάλη της προεδρείας ενός πανίσχυρου Συμβουλίου στην Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής, να έχουν εξασφαλισθεί όλες εκείνες οι προυποθέσεις που θα επιτρέψουν τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία στην αποστολή εκπροσώπησης όλων των Αρκάδων ανά την Οικουμένη.

Όλα τα παραπάνω, που αφορούν τον πολιτικό σχεδιασμό του Παγκόσμιου Παναρκαδικού Συμβουλίου, δεν θα ήταν εφικτά χωρίς την άοκνη δράση της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Μέσα από ένα συνεκτικό οδικό χάρτη ολιστικού σχεδιασμού που εκπονήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και ένα πρόγραμμα δυναμικών δράσεων που υλοποιείται ανά έτος, υλοποιούμε προγράμματα που αφορούν ένα ευρύτατο φάσμα κοινωνικών, οικονομικών, αναπτυξιακών, ιστορικών, και πολιτιστικών θεμάτων, καθώς και θεμάτων δημόσιας υγείας.

Ο ολιστικός αυτός σχεδιασμός βασίζεται στις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτές έχουν τεκμηριωθεί στη Συνθήκη της Λισσαβόνας και στη Στρατηγική του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «Ευρώπη 2020». Η Ευρωπαϊκή αυτή Εταιρική Σχέση που αφορά ειδικά στην κοινωνική, οικονομική και χωρική συνοχή ορεινών περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί τη βάση των δράσεων αλλά και των δυναμικών διεκδικήσεων της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος για την αειφόρο ανάπτυξη της Αρκαδίας στο άμεσο αλλά και το μακροπρόθεσμο μέλλον. Διεκδικήσεις που δεν στοχεύουν στην ικανοποίηση τοπικών μικροεγωισμών, αλλά στην ολοκληρωμένη προσέγγιση όλων των βαθύτερων παθογενειών που μαστίζουν παραδοσιακά ολόκληρη την Πελοπόννησο, καθώς και στη διατύπωση τολμηρών και ρεαλιστικών προτάσεων για την επίλυσή τους. Οι προτάσεις αυτές βασίζονται στο όραμά μας για μια σύγχρονη περιφερειακή ανάπτυξη του τόπου μας, για μια ισότιμη συμμετοχή της Αρκαδίας στο συνολικό εθνικό σχεδιασμό, αλλά και μια ισότιμη συμμετοχή της Αρκαδίας στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Ενδεικτικά των παραπάνω είναι οι δύο συζητήσεις που έγιναν στα γραφεία της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδας τον περασμένο Μάρτιο για τους δασικούς χάρτες, με συμμετοχή όλων των συλλογικοτήτων της Αρκαδίας, τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Φάμελλο και εκπροσώπους της περιφερειακής και δημοτικής διοίκησης, όπου παρουσιάστηκε και η ολοκληρωμένη πρόταση της Ομοσπονδίας που εκπονήθηκε από τον Πατριώτη μας Γιάννη Kαραχάλιο.

Επίσης, η Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος συναντήθηκε με τον υπουργό εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη, στον οποίο τέθηκε υπόψη ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός της Ομοσπονδίας, τον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας κ. Ευάγγελο Γιαννακούρα, με τον οποίο βρισκόμαστε σε διαρκή συνεργασία, καθώς και με όλους τους δημάρχους της Αρκαδίας. Παράλληλα, η Ομοσπονδία συμμετείχε και σε ένα πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων με θέμα την Αρκαδία, όπως παρουσιάσεις βιβλίων, την εκδήλωση εορτασμού της 196ης Εθνικής Επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου, σε συνεργασία με Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Ένωση Τριπολιτών Αττικής, την Παγγορτυνιακή Ένωση και τον Τεγεατικό Σύνδεσμο, καθώς και την Παρουσίαση του Ψηφιακού Μουσείου Βλαχοκερασιάς στην αίθουσα της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Από την ομάδα δημιουργίας του που αποτελείται από τους

Νίκος Πετρόπουλος, Δρ. Κοινωνιολογίας Άννα Μαρτίνου, Φιλόλογος Αγγλικής και Ελληνικής Γλώσσας, Άγγελος Μπιστόλας Ευστάθιος Χρόνης, Αγγελική Κατσαφάνα Μαρία Κοπίτα

Αγαπητοί πατριώτες, αγαπητοί φίλοι,

με αυτές τις σκέψεις και αφού σας ευχαριστήσω και πάλι για την προσέλευσή σας, θέλω να σας διαβεβαιώσω προσωπικά ότι το έτος 2018 θα αποτελέσει σταθμό για την Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος, γιατί με την ολοκλήρωση του σχεδιασμού που έχει εκπονήσει στα πλαίσια του Παγκόσμιου Παναρκαδικού Συμβουλίου, θα θέσει τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον της Αρκαδίας.

Εκ μέρους του ΔΣ της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος και του Παγκόσμιου Παναρκαδικού Συμβουλίου, σας εύχομαι από καρδιάς Χρόνια πολλά και καλή Χρονιά!

2018-06-19T11:10:26+00:00 Ιούνιος 19th, 2018|Νέα-Ανακοινώσεις|